Ο Παγώνδας βρίσκεται στο Νότιο Ανατολικό τμήμα της Σάμου, σε απόσταση 12 χλμ από το Πυθαγόρειο. Πρόκειται για ένα χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά στις ανατολικές πλαγιές του Μπουρνιά, σε υψόμετρο 180 μέτρων.

Το iSamos.gr επισκέφθηκε το χωριό και σας μεταφέρει πληροφορίες με πηγή το διαδίκτυο αλλά και φωτογραφίες με το δικό του φακό.

 

Το χωριό Παγώνδας έχει προνομιακή θέα προς τον κάμπο της Χώρας, το ανοιχτό του Αιγαίου Πέλαγος και του μοναδικού και ανεπανάληπτου ορίζοντα της Ιωνίας, όπου αιτιωδώς έλαμψε το πνεύμα των αρχαίων φιλοσόφων, προικοδοτώντας την Οικουμένη με δημιουργικό λογισμό.

Για την προέλευση του ονόματός του (Παγώνδας) υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη ότι προέρχεται απ’ το παγών – δα, που σημαίνει «γη των πηγών» και η δεύτερη, που είναι μάλλον η επικρατέστερη, ότι το όνομα το έφεραν οι πρώτοι κάτοικοι του δεύτερου εποικισμού της Σάμου, που εγκαταστάθηκαν πρώτοι στην περιοχή, προερχόμενοι από το χωριό Παγόντας της Εύβοιας.
Αξιοθέατα του χωριού είναι, η μοναδικού κάλλους πλακόστρωτη πλατεία του, ο μεγαλόπρεπος ναός της Αγίας Τριάδας με το εκκλησιαστικό του μουσείο, ο ναός του Χριστού με το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά μαρμάρινο καμπαναριό του (κηρυγμένο ως μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και επέκεινα της UNESCO), που χρονολογείται τοn 16ο αιώνα, το παλαιό δημοτικό σχολείο που σήμερα λειτουργεί ως λαογραφικό και ιστορικό μουσείο, τα πολλά και δομικά περίτεχνα ξωκλήσια του, το παλιό συνεταιριστικό μηχανικό ελαιοτριβείο του, οι ερειπωμένοι νερόμυλοι και τα δημοτικά χειρονακτικά πλυντήρια του 19ου αιώνα.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε  φωτογραφίες στο www.isamos.gr