Το Ευπαλίνειο όρυγμα είναι μνημείο αφιερωμένο στην γεωμετρία και καταφέρνει να τη δοξάζει ισάξια με το ένα από τα επτά θαύματα της αρχαίας εποχής, το ναό της Αρτέμιδος. Είναι έργο ενός ευφυέστατου γεωμέτρη σε μια εποχή που η γεωμετρία είχε κάνει το ουράνιο άλμα της.

Το Ευπαλίνειο όρυγμα είναι τεράστιο έργο από θεωρητικής πλευράς, δεδομένου ότι οι γεωμετρικές γνώσεις και τα όργανα που το στήριξαν ήταν ακόμα στοιχειώδη. Είναι ένα έργο που τολμήθηκε από τον χαρισματικό δημιουργό του Ευπαλίνο και θα μνημονεύεται στους αιώνες σαν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Αρχαίου Ελληνισμού.

Το Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου, ένα από τα θαύματα της Αρχαίας εποχήςΜε την ευκαιρία της πλήρους διάνοιξης του και της πρόσφατης επίσκεψης μας σε όλη τη διαδρομή του, θέλουμε να αφιερώσουμε μερικά στοιχεία τα περισσότερα των οποίων είναι εντυπωσιακά αλλά και και εντελώς άγνωστα στους μη μυημένους!

Πέρα από το μήκος του, τη χρήση του και το δημιουργό του, ΠΟΙΟΣ γνωρίζει για παράδειγμα πόσο στοίχισε; Πόσα χρόνια διήρκησε η διάνοιξη του; Ποιός γνωρίζει το “αμφίστομο” και κυρίως το “ευθύγραμμο” του;

Τα στοιχεία που παραθέτουμε στηρίζονται στο καταπληκτικό βιβλίο του Μαθηματικού και Αρχιτέκτονα Τσιμπουράκη Δημητρίου530 π.Χ. Το όρυγμα του Ευπαλίνου στην Αρχαία Σάμο

Ευχή μας και επιδίωξη μας, είναι η διάδοση των στοιχείων αυτών σε όλα τα σημεία της οικουμένης με σκοπό να κεντρίσουν το ενδιαφέρον και να προσελκύσουν περισσότερους “προσκυνητές” του μεγαλειώδους αυτού έργου.

(Για τη συνέχεια του άρθρου, κάντε κλικ στην επόμενη σελίδα)