Ένα ακόμα πολιτιστικό καλοκαίρι ξεκινά στο νησί μας υποσχόμενο ξεχωριστές στιγμές τέχνης και καλλιτεχνικής έκφρασης. Ποικίλες εκδηλώσεις θα ομορφύνουν και θα φωτίσουν τα καλοκαιρινά μας βράδια, δίνοντας την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να απολαύσουν στιγμές δημιουργίας και πολιτισμού, σ’ ένα μοναδικά όμορφο περιβάλλον.

Σας προσκαλούμε λοιπόν όλους για να ταξιδέψουμε σε μουσικές διαδρομές και να απολαύσουμε εξαιρετικές παραστάσεις. Έχουμε πολλούς λόγους να χαίρεστε που είστε κι εσείς εδώ.

Στο παρακάτω ημερολόγιο μπορείτε να βρείτε όλες τις εκδηλώσεις που θα γίνουν αυτό το καλοκαίρι. Προτείνετε και εσείς γεγονότα και εκδηλώσεις που γνωρίζετε 🙂

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ

Οι εκδηλώσεις

2η ετήσια έκθεση της Φωτογραφικής Ομάδας Σάμου ΦΩΤ.Ο.Σ. με θέμα το Νερό

Εκδηλώσεις που θα ομορφύνουν και θα φωτίσουν τα Αυγουστιάτικα βράδια στη ΣάμοΤο νερό, στοιχείο που συνδέει και μεταφέρει ζωή τοποθετείται στο επίκεντρο της 2ης ετήσιας έκθεσης των μελών της Φωτογραφικής Ομάδας Σάμου. Με αφορμή τη συγκεκριμένη θεματική τονίζεται η αξία του στην καθημερινότητα και στην διατήρηση της ζωής ενώ παράλληλα χαρτογραφείται η πολύ προσωπική και ιδιαίτερη σχέση που έχει ο καθένας μας μαζί του, μέσα από την διαφορετικότητα της ματιάς και την ρευστότητα της προσωπικής έκφρασης.

Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιουλίου – 2 Αυγούστου
Διεύθυνση: προαύλιος χώρος Βιβλιοθήκης Σάμου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΗΡΑΙΑ – ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ 2017 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ημερομηνία:   Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017
Ώρα:                21:00
Τοποθεσία:     Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου
Ενότητα:          Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις
Θέμα:              Μουσική και κινηματογράφος
Καλλιτέχνες:    Κλεονίκη Δεμίρη, Νίκος Πλατύραχος
Περίληψη:       Τραγούδια από τον παγκόσμιο και Ελληνικό κινηματογράφο που έγιναν μεγάλες επιτυχίες.

Εκδηλώσεις που θα ομορφύνουν και θα φωτίσουν τα Αυγουστιάτικα βράδια στη ΣάμοΗμερομηνία:   Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017
Ώρα:                21:00
Τοποθεσία:     Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου
Ενότητα:          Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις
Θέμα:              Θεατρική Παράσταση: «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου
Σκηνοθεσία:    Δήμος Αβδελιώδης

Περίληψη:       Η Βερόνικα Αργέντζη, στην πρώτη της συνεργασία με τον Δήμο Αβδελιώδη, ερμηνεύει μοναδικά, το εμβληματικό αυτό έργο του μεγάλου μας ποιητή. Μέσα από ένα γερασμένο και γκρεμοτσακισμένο κόσμο κωμικοτραγικών εικόνων και αποτυχημένων ονείρων που ζωντανεύουν αλληγορικά την μετεμφυλιακή εικόνα της Ελλάδας,  αναδύεται το φάσμα της «Ελένης», ολοζώντανο απαλλαγμένο από κάθε είδους ιστορικότητα, στην αναζήτηση μιας απελευθερωτικής αυτογνωσίας, και επιλογής μιας νέας συνειδητής ταυτότητας.

Ημερομηνία:   Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017
Ώρα:                20:30
Τοποθεσία:     Αίθουσα «Σίβυλλα» Ξενοδοχείου DoryssaBay
Ενότητα:          Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις
Θέμα:              Απ’ τα σαλόνια στα αλώνια
Καλλιτέχνης:    Μεσόφωνος, Μαρίτα Παπαρίζου

Περίληψη:       Επιλογές τραγουδιών από την όπερα μέχρι το παραδοσιακό τραγούδι με την μοναδική φωνή της διάσημης σοπράνου Μαρίτας Παπαρίζου.

 Ημερομηνία:   Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017
Ώρα:                21:00
Τοποθεσία:     Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου
Ενότητα:          Ηραία – Πυθαγόρεια
Θέμα:              «Εμφύλια Έπη»
Σκηνοθέτης:    Γιάννης Μαργαρίτης

Λίγα λόγια:      Δύο μεγαθέματα κυριαρχούν στις τέσσερις ενότητες που συναποτελούν το έργο: η αλαζονεία της εξουσίας και η προδοσία. Τα μεγαθέματα αυτά αναδύονται μέσα από τα αφηγήματα τεσσάρων πρωταγωνιστών της ελληνικής ιστορίας που αναπτύσσονται σε ισάριθμες ενότητες με κοινό φόντο τον εμφύλιο πόλεμο: Αλκιβιάδης (5ος αι. π.Χ.) – Δημήτριος Παλαιολόγος (15ος αι.) – Οδυσσέας Ανδρούτσος (19ος αι.) – Νίκος Ζαχαριάδης (20ός αι.). Οι τέσσερις πρωταγωνιστές δρουν σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, σε συνάρτηση με διεθνή πρόσωπα και κινήματα της εποχής του ο καθένας. Όλοι τους είναι θύτες και θύματα μαζί, σαν πρόσωπα της αρχαίας τραγωδίας, στα οποία αναγνωρίζουμε σύμβολα με παγκόσμια ισχύ και οικουμενικό ενδιαφέρον. Σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη και κείμενα του Φαίδωνα Χατζη-αντωνίου. Με την Χρυσάνθη Δούζη και τον Δημήτρη Οικονομάκη.

Ημερομηνία:   Σάββατο 19 Αυγούστου 2017
Ώρα:                21:00
Τοποθεσία:     Πλατεία Πυθαγορείου
Ενότητα:          Ηραία – Πυθαγόρεια
Θέμα:              Τα Ηραία στο Ηραίον

Η μεγάλη πομπή, τα χορευτικά και η συναυλία αρχαίας και παραδοσιακής Ελληνικής μουσικής.

Συγκρότημα:   Αρχαίας και Παραδοσιακής Ελληνικής Μουσικής
Καλλιτέχνες:    Σοφία Ανδριανού, Ζαφειρώ Χατζηφωτίου, Νάνσυ Κλαμπατσέα
Χορευτικά:       α. Ομάδα Μελέτης Αρχαίου Ελληνικού Χορού «Φιλομήλα»
(Υπεύθυνη: Κωνσταντίνα  Βήχου)
β.  Συγκρότημα Αρχαίου Χορού «Σοφία Μαντζάκου»

Περίληψη:       Η μοναδική γιορτή στις όχθες του Ίμβρασου ποταμού και στην πλατεία του Ηραίου με την θεατρική αναπαράσταση της αρχαίας γιορτής των Ηραίων και ένα ταξίδι της Ελληνικής μουσικής μέσα στους αιώνες.

Ημερομηνία:   Κυριακή 20 Αυγούστου 2017
Ώρα: 19:00
Τοποθεσία:     Πυθαγόρειο
Ενότητα:          Ηραία – Πυθαγόρεια
Θέμα:              Αγώνες δρόμου Γυναικών. Ακολουθεί η μεγάλη πομπή των Ηραίων.
21:00. Έναρξη Πομπής Ηραίων

Ακολουθούν χορευτικά. Χορεύουν:

  • Συγκρότημα Αρχαίου Χορού «Σοφία Ματζάκου».
  • Ομάδα Μελέτης Αρχαίου Ελληνικού Χορού «Φιλομήλα»

(Υπεύθυνη: Κωνσταντίνα  Βήχου)

  • Χορευτικό Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου «ο Λυκούργος» Διδασκαλία: Έλενα ΛιναρδάκηΤραγουδούν:
  • Ζαφειρώ Χατζηφωτίου
  • Σοφία Ανδριανού
  • ΝάνσυΚλαμπατσέα

Περίληψη:       Η μεγάλη πομπή των Ηραίων όπου παίρνουν μέρος περισσότερες από 400 εθελόντριες με αθλητικούς αγώνες, χορευτικά και μουσικά δρώμενα στο κεντρικό δρόμο και στο λιμάνι του Πυθαγορείου. Μια μοναδική βραδιά υπό το φως των κεριών, που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες.

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και την Ημέρα της 192ης Επετείου της Ναυμαχίας της Μυκάλης (1824) θα λάβουν χώρα στις 5 (παραμονή) και 6 Αυγούστου στο Πυθαγόρειο.

Εκδηλώσεις που θα ομορφύνουν και θα φωτίσουν τα Αυγουστιάτικα βράδια στη ΣάμοΕιδικότερα:
 Το Σάββατο 5 Αυγούστου:
 – Στις 19.00 θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πυθαγόρειο, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας  κ. Ευσεβίου.
 – Στις 21.00 θα γίνει η λιτάνευση της ιερής εικόνας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και δέηση στο λιμάνι Πυθαγορείου.
 – Στις 22.00 θα τελεστεί πανηγυρικός εορτασμός και θα ακολουθήσει η αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας.

Την Κυριακή 6 Αυγούστου:
 – Στις 08:30 π.μ. θα γίνει η επίσημη έπαρση της σημαίας στο λιμάνι Πυθαγορείου, με τη συμμετοχή τμήματος αποδόσεως τιμών και στρατιωτικής μουσικής της 79 ΑΔΤΕ.
 – Στις 10:30 π.μ θα ψαλεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, χοροστατούντος του  Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου.
Στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Δημοτικό Σύμβουλο, Γιάννη Μανδουραράκη.

– Στις 11.00 π.μ:
– Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Λυκούργου Λογοθέτη από τους: Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Δήμαρχο Σάμου, Βουλευτή Σάμου, Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, Εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, Αστυνομικό Διευθυντή Σάμου, Κυβερνήτη ναυλοχούντος Πολεμικού Σκάφους, Λιμενάρχη Σάμου, Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, Πρόεδρο Συνδέσμου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, Πρόεδρο Εφέδρων Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών, Πρόεδρο Τραυματιών Πολεμιστών Οπλιτών, Εκπρόσωπο Ομογενών Σαμίων.
Εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης θα καταθέσουν στεφάνια οι εκπρόσωποι όλων των Παραρτημάτων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων που εδρεύουν στο Νομό (1. Π.Ε.Α.Ε.Α. 2. Π.Ο.Α.Ε.Α. 3. Π.Σ.Ε.Α.Ε.Α.)
– Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.
– Εθνικός Ύμνος
– Στις 11:30 π.μ το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού  Συλλόγου «Λυκούργος» θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία Ειρήνης Πυθαγορείου.
– Στις 20.00 θα γίνει η υποστολή της σημαίας στο λιμάνι του Πυθαγορείου, με τη συμμετοχή τμήματος αποδόσεως τιμών και στρατιωτικής μουσικής της 79 Α.Δ.Τ.Ε.
– Στις 20.30 θα γίνει το «Αντάμωμα» των χορευτικών συγκροτημάτων της Σάμου στην κεντρική οδό του Πυθαγορείου.

 Επιπλέον, προγραμματίστηκε γενικός σημαιοστολισμός στις 5 και 6 Αυγούστου από ώρα 06:30 μέχρι 20:30 σε όλες τις δημοτικές ενότητες  του  δήμου Σάμου, φωταγώγηση όλων των δημοσίων και δημοτικών καταστημάτων, των Ν.Π.Δ.Δ., των τραπεζών, καθώς και οδών, πλατειών, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών μνημείων της Δημοτικής Ενότητας Πυθαγορείου κατά τις βραδινές ώρες της 5ης και 6ης Αυγούστου, καθώς και φωτοστολισμός των πλοίων που θα βρίσκονται στα λιμάνια της Σάμου κατά τις νυκτερινές ώρες της 5ης και 6ης Αυγούστου.

SAMOS YOUNG ARTISTS FESTIVAL 2017

Διεθνείς καλλιτέχνες μυούν τους επισκέπτες σε μελωδίες και ήχους από διαφορετικές παραδόσεις

Εκδηλώσεις που θα ομορφύνουν και θα φωτίσουν τα Αυγουστιάτικα βράδια στη ΣάμοΣε καιρούς που οι εθνικιστικές τάσεις πληθαίνουν, το Φεστιβάλ στοχεύει να χτίσει γέφυρες μέσω της μουσικής και να γκρεμίσει τις διακρίσεις μεταξύ των μουσικών ειδών αλλά και των ανθρώπων. Η μουσική φέρνει κοντά καλλιτέχνες και ανθρώπους με διαφορετικές πολιτιστικές καταβολές. Το ζήτημα είναι επίκαιρο για ένα νησί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εκεί όπου συναντιούνται Ανατολή και Δύση. Κατά την παράδοση του Φεστιβάλ, εμφανίζονται στην ίδια σκηνή Έλληνες και Τούρκοι μουσικοί, ανάμεσα σε μια πλειάδα διεθνών καλλιτεχνών.

Το Samos Young Artists Festival συνεχίζει αυτή την παράδοση και το 2017, φέρνοντας κοντά νέους καλλιτέχνες πολλών και διαφορετικών εθνικοτήτων που θα παίξουν μουσική από διάφορες παραδόσεις. «Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα που αγγίζει όλους και όλοι τη νιώθουν. Ταυτόχρονα, η μουσική εκφράζει απόλυτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη νοοτροπία κάθε λαού», δηλώνει ο Μουσικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Daniel Nodel.

Το πρόγραμμα καλύπτει ένα μεγάλο εύρος μουσικής, από το κλασικό πιάνο και το ρεσιτάλ τραγουδιού ως ένα κουαρτέτο εγχόρδων που νιώθει εξίσου άνετα με τη τζαζ όσο και με την κλασική μουσική, μια βραδιά με παραδοσιακά τραγούδια με συνοδεία κιθάρας και κρουστών, έως τη μουσική του κόσμου.

Συμμετέχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι αλλά και ανερχόμενοι νέοι καλλιτέχνες, όπως οι: Mulo Francel και Didi Lowka από το Quadro Nuevo, το κιθαριστικό ντουέτο Café del Mundo και ο κλαρινετίστας Sebastian Manz. Μαζί τους, το κουαρτέτο εγχόρδων Vision, που πρόσφατα απέσπασε το πρώτο βραβείο και σάρωσε όλα τα ειδικά βραβεία στον μουσικό διαγωνισμό της Γενεύης, οι μονωδοί Talia Or και Δάφνη Σουβατζή με τους παρτενέρ τους, Marcelo Amaral, Raphael Derderyan και François Aria, ο θαυμάσιος νεαρός φλαουτίστας Matvey Demin, οι πιανίστες Gülru Ensari και Αλεξία Μουζά και η αρπίστα Sarah Verrue.

Οι συναυλίες του Φεστιβάλ γίνονται στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου, με θέα το Αιγαίο, εκεί όπου ο Πυθαγόρας συνέθεσε τους νόμους της αρμονίας και της φιλοσοφίας πριν 2500 χρόνια.

Εκδηλώσεις που θα ομορφύνουν και θα φωτίσουν τα Αυγουστιάτικα βράδια στη ΣάμοΤο πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων:

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017
Al’mira με τους: Daphné Souvatzi (mezzo-soprano), Raphaël Derderyan (percussion), François Aria (flamenco guitar)
Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
Piano Evening με την Alexia Mouza (piano)
Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017
Classic & Jazz με το Vision String Quartet: Jakob Encke (violin), Daniel Stoll (violin), Sander Stuart (viola), Leonard Disselhorst (cello)
Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017
Clarinet, Flute & Piano με τους: Sebastian Manz (clarinet), Matvey Demin (flute), Gülru Ensari (piano)
Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017
Café del Mundo meets Quadro Nuevo με τους: Mulo Francel (saxophone), Didi Lowka (bass, percussion), Jan Pascal (guitar), Alexander Kilian (guitar)
Σάββατο 12 Αυγούστου 2017
Cello & Piano με τους: Maximilian Hornung (cello), Herbert Schuch (piano)
Κυριακή 13 Αυγούστου 2017
Song Recital με τους: Talia Or (soprano) και Marcelo Amaral (piano)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Δευτέρα 7 έως Κυριακή 13 Αυγούστου
Ώρα έναρξης συναυλιών: 20:30
Τιμή εισιτηρίου:
Είσοδος 5 ευρώ
Δωρεάν είσοδος σε: Παιδιά, Φοιτητές, Ανέργους

«SUMMER OF LOVE», ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΡΕΓΟΥ

Εκδηλώσεις που θα ομορφύνουν και θα φωτίσουν τα Αυγουστιάτικα βράδια στη ΣάμοΜια σύγχρονη θεώρηση της σημαδιακής χρονιάς του 1967, με αφορμή την επέτειο των πενήντα χρόνων της.

Το Ίδρυμα Schwarz παρουσιάζει την έκθεσή του για το καλοκαίρι 2017, με τίτλο Summer of Love, σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου. Η έκθεση παίρνει τον τίτλο της από το κοινωνικό και πολιτιστικό φαινόμενο που συνέβη πριν πενήντα χρόνια, το καλοκαίρι του 1967. (1) Ενώ στην Ευρώπη το έτος 1968 ίσως να περιβάλλεται από έναν ακόμη μεγαλύτερο μύθο, λόγω των φοιτητικών εξεγέρσεων στο Παρίσι και της Άνοιξης της Πράγας, το 1967 υπήρξε από πολλές απόψεις σημαντικότερη χρονιά από την άποψη των γεωπολιτικών, πολιτιστικών και πνευματικών εξελίξεων. Ήταν η χρονιά του Πολέμου των Έξι Ημερών, που άλλαξε οριστικά το τοπίο στη Μέση Ανατολή, με συνέπειες που είναι αισθητές ακόμη και σήμερα. Στην Ελλάδα, ήταν η χρονιά που έφερε την επταετία της δικτατορίας. Κατά ειρωνικό τρόπο, ήταν επίσης η χρονιά που το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΟΚ. Στις Η.Π.Α., το 1967 έγιναν και οι πρώτες μαζικές πολιτικές διαμαρτυρίες των νέων κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Την ίδια στιγμή, η εκρηκτική άνθηση στη μουσική των νέων και στις υποκουλτούρες ήταν ένα ακόμη καθοριστικό χαρακτηριστικό του «Καλοκαιριού της Αγάπης».

Περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ:

Στην έκθεση συμμετέχουν οι:

MELANIE BONAJO  / JOHAN GRIMONPREZ / INTERNATIONAL INSTITUTE OF SOCIAL HISTORY /
TOMOMI ITAKURA / ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΙΚΗΣ / ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΖΑΚΗΣ & RAOUL VANEIGEM / MARKO MÄETAMM / MARGE MONKO / URIEL ORLOW

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: 3 Αυγούστου 2017
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά 10:00 – 13:00 και 19:00-00:00
Όλα τα έσοδα της έκθεσης θα διατεθούν στον πολιτιστικό οργανισμό «Ειρήνη» με έδρα τη Χώρα της Σάμου.

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος 2 ευρώ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ART SPACE PYTHAGORIONΛιμάνι του Πυθαγορείου, Σάμος,

Πανσέληνος με συναυλία στο αρχαιολογικό μουσείο Βαθέος Σάμου στις 7/8

Εκδηλώσεις που θα ομορφύνουν και θα φωτίσουν τα Αυγουστιάτικα βράδια στη ΣάμοΑνοιχτό στο κοινό θα είναι το βράδυ της πανσελήνου της Δευτέρας 7 Αυγούστου το αρχαιολογικό μουσείο Βαθέος Σάμου.
Η είσοδος από τις 20:30 έως τις 23:30 θα είναι δωρεάν, ενώ το μουσικό σχήμα «SamaN Project» θα δώσει εκεί συναυλία με παραδοσιακά, ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.