Ξεκινήσαμε με καφεδάκι στην πλατεία, μετά πήγαμε για πασχαλινές αγορές και καταλήξαμε σε ανοιξιάτικη προγραμματισμένη βόλτα στους Άνω και Κάτω Αρβανίτες.

Εδώ στο SamosNet, σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας και μερικές φωτογραφίες από τη Σαββατιάτικη έξοδο μας.

Βόλτα στους  Άνω και Κάτω Αρβανίτες

Η περιήγηση ξεκινάει από το χωριό Κάτω Αρβανίτες ή Μεσόγειο όπως είναι η σύγχρονη ονομασία του από το 1958. Προσφέρεται για ανοιξιάτικους περίπατους. Ο δρόμος είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, ασφάλτινος, στενός με μπόλικες στροφές. Το χωριό μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι. Στενά πλακόστρωτα, ερημωμένα σοκάκια. Δεν συναντήσαμε κανέναν στο δρόμο μας. Κάποιες γειτονιές κατάφεραν να διατηρήσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους στο πέρασμα του χρόνου. Όπως και οι προσόψεις σπιτιών που ακόμα αντέχουν στο πέρασμα του. Τα ανθισμένα δέντρα συνθέτουν ένα τοπίο βγαλμένο από άλλη εποχή. Μια ερημωνένη κοινότητα που θαρρείς κοιμάται ακόμη το πρωϊνό του Σαββάτου σε πείσμα της προχωρημένης ώρας.

Τα σιωπηλά σπίτια  είναι στενά και κατασκευασμένα από  πέτρα με κόκκινες  σκεπές, χαμηλές πόρτες και μικροσκοπικά παράθυρα σαν πολεμίστρες.

Φωτογραφίες από το χωριό Κάτω Αρβανίτες

Παρόμοια αίσθηση συναντάς και στους Άνω Αρβανίτες ή Πάνδροσο. 

Εδώ το χωριό μας φάνηκε πιο ζωντανό και πιο χρωματιστό. Τα γραφικά σοκάκια με τον ξεχωριστό και ιδιαίτερο χαρακτήρα τους αποτελούν τη χαρά του τουρίστα και κυρίως του φωτογράφου. Στενά δρομάκια ασπρισμένα μας οδηγούν στην πλατεία. Ο πυρήνας του οικισμού  είναι η κεντρική πλατεία, όπου δεσπόζει η οικία του Γιάννη Μαλαγάρη, αρχηγού του δημοκρατικού στρατού Σάμου, που σκοτώθηκε στη μάχη του Κέρκη στις 21 Ιουλίου του 1947.
Τα σπίτια και τα χρώματα της πλατείας συνθέτουν έναν ελκυστικό συνδυασμό της ομορφιάς και της παράδοσης. Σε δεσπόζουσα θέση είναι και η εκκλησία.

Γύρω από την πλατεία στους δρόμους και στις γειτονιές θα δείτε πολλές γλάστρες και κήπους ανθισμένους, πιο μακριά φαίνονται τα αμπέλια και οι ελιές και μακρύτερα οι βοσκότοποι και τα δάση. Η υπέροχη θέα που αγναντεύει κανείς από ψηλά στις γύρω πεδιάδες και οι πολλές αποχρώσεις του πράσινου κυρίως αυτή την εποχή, είναι  ένας από τους βασικότερους λόγους που θα σας κάνει να επισκεφτείτε αυτά τα δύο όμορφα χωριά.

Επιστρέφοντας για το Βαθύ κάναμε στάση στο χωριό Κουμαραδαίοι. Ένα χωριό που βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο Πυθαγόρειου – Πύργου. Το χωριό είναι όμορφο με πολλά παλιά σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο κολλημένα μεταξύ τους λες και κρύβουν κάποιο μυστικό. Επισκεφθήκαμε το εργαστήριο κεραμικής «Κληρονόμου«.

Ο πηλός, το μοναδικό υλικό και η φωτιά, το βασικό στοιχείο, χρησιμοποιήθηκαν μαζί για να δώσουν τις πρώτες μορφές αντικειμένων δημιουργώντας 100% χειροποίητα προϊόντα. Στο εργαστήρι κεραμικών Κληρονόμου βρήκαμε όλα  τα παραδοσιακά κεραμικά της Σάμου όπως την κούπα του Πυθαγόρα, το σφυρηχτράκι και το μασκαρά παρδάκι.

Δίπλα στο εργαστήριο βρίσκεται το εστιατόριο «Πανόραμα» που είναι επίσης της ίδιας ιδιοκτησίας. Το “Πανόραμα” είναι ένας μεγάλος και όμορφος χώρος με υπέροχη θέα στον κάμπο της Χώρας και τη θάλασσα, μέχρι τα Τουρκικά παράλια.
Το φαγητό αν και το ζητήσαμε νηστήσιμο ήταν νοστιμότατο, ενώ από την άλλη εβδομάδα θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις. Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα ένα οικογενειακό ή παρείστικο γεύμα.

Φωτογραφίες και από τους Άνω Αρβανίτες

Ακόμα περισσότερες φωτογραφίες