Η Σάμος, πατρίδα του φιλόσοφου και μαθηματικού Πυθαγόρα και της θεάς Ήρας, είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο για τις μοναδικές φυσικές της ομορφιές και την ιστορία της.

Αυτό όμως που την κάνει ξακουστή, είναι το κρασί της!

Με μία απίστευτη οινική κληρονομιά 3000 ετών έχει καθιερωθεί παγκόσμια για τους οίνους από Άσπρο Μοσχάτο Σάμου!

Ο ΕΟΣ Σάμου ιδρύθηκε το 1934 μετά από κινητοποίηση των αμπελουργών του νησιού και είναι ένας από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας, αφού συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας μας! Το σαμιώτικο κρασί αποτελεί βασικό οινικό πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο.
Ο ΕΟΣ Σάμου συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο σχεδόν της οινικής παραγωγής του νησιού. Εκσυγχρονίζεται διαρκώς και επενδύει σε τεχνολογία και τεχνογνωσία, συνδυάζοντάς τις αρμονικά με την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης, ενώ διαθέτει πιστοποιήσεις κατά ISO και HACCP.

Τα κρασιά της Σάμου συγκεντρώνουν εκατοντάδες διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις. Η πρώτη βράβευση τοποθετείται χρονολογικά το 1937, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται ολοένα και περισσότερες στη μακρά σειρά των διεθνών τιμητικών απονομών και διακρίσεων.

Το Μοσχάτο Σάμου έχει υψηλή αναγνωρισιμότητα σε όλο τον κόσμο και έχει ταυτίσει απόλυτα το όνομά του με τη γεωγραφική του προέλευση, όπως συμβαίνει με τις πιο εκλεκτές διεθνώς ποικιλίες. Από πολύ παλιά έχει καταχωρηθεί ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης και δικαιούται να κυκλοφορεί διεθνώς μόνο με το όνομα «Samos».

Τα γλυκά κρασιά της Σάμου

Γλυκό: Ένα κλασικό Vin Doux Naturel. Το χρώμα του μοιάζει με τοπάζι ενώ έχει έντονη και αρμονική οσμή. Στο στόμα, είναι φρέσκο και γλυκό και η οξύτητά του το ισορροπεί τέλεια. Είναι ευχάριστα δροσερό. Παράγεται από καλά ωριμασμένα σταφύλια επιλεγμένων ημιορεινών αμπελώνων. Σερβίρεται στους 8-10ο C.

Γλυκό: Ανήκει στην κατηγορία των Vins de Liqueurs, είναι το πιο δημοφιλές κρασί της Σάμου και το Νο 1 σε πωλήσεις γλυκό κρασί στην Ελλάδα, ενώ εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Προέρχεται από ημιορεινές και ορεινές αναβαθμίδες.  Έχει ανοιχτόχρωμο χρυσαφί χρώμα και στη μύτη κυριαρχούν αρώματα μαρμελάδας βερίκοκου και ώριμου πεπονιού. Στην ιδιαίτερα φρουτώδη γεύση του «ακούγονται» νότες από λευκόσαρκα καλοκαιρινά φρούτα. Σερβίρεται στους 8-10ο C.

Γλυκό: Παλαιωμένο επί 5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Έχει βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού. Διαθέτει ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ, χτισμένο σε πολλά επίπεδα. Στο στόμα, η θαυμάσια ισορροπία του διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την πρωτογενή φρεσκάδα και τα ευγενή αρώματα του μοσχάτου με τα τριτογενή αρώματα της παλαίωσης. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 12-14ο  C.

Γλυκό: Ένα από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο από υπερώριμο, λιαστό σταφύλι που παλαιώνεται 6 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Το χρώμα του είναι βαθύ κεχριμπαρένιο, με όμορφες πορτοκαλί ανταύγειες. Στη μύτη επικρατούν αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων, μελιού και ξηρών καρπών. Καλή οξύτητα, μεγάλη επίγευση με νότες καπνού και αμυγδαλωτών. Στο στόμα επιφυλάσσει μια αναπάντεχη φρεσκάδα. Σερβίρεται στους  12-14ο  C.

Γλυκό: Παράγεται από αμπελώνες βιολογικής γεωργίας και έχει ιδιαίτερα λαμπερό κιτρινοχρυσαφί χρώμα. Εκφράζεται με πρωτογενή αρώματα στα οποία επικρατούν το αποξηραμένο βερίκοκο και η κομπόστα φρούτων κι έχει έντονη κι αρμονική οσμή. Η γεύση του είναι μαλακή και φυσικά γλυκιά, δεμένη με την οξύτητα του οίνου. Σερβίρεται στους 10– 12ο C.

Παράγεται από τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό της Σάμου με την ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας για την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας.  Προέρχεται από ποικιλίες ερυθρού και λευκού μοσχάτου. Έχει ερυθρό χρώμα  και αρώματα μοσχάτου, αποξηραμένων φρούτων και καρπών, μελιού, κεριού και λιβανιού . Η γεύση του είναι μαλακή, με μακρά διάρκεια.

Τα ημίξηρα και ξηρά κρασιά της Σάμου

Ένας εξαιρετικός ημίξηρος οίνος από  ημιορεινούς αμπελώνες . Έχει έντονα αρμονικά φρουτώδη αρώματα, μαλακή και βελούδινη γεύση και επίγευση μεγάλης διάρκειας. Είναι ένα ισορροπημένο κρασί, εύκολα συνδυαζόμενο και απολαυστικό κάθε εποχή. Σερβίρεται στους 8-10°C.

Ημίξηρο: Ένα ροζέ κρασί από ερυθρές ποικιλίες του σαμιακού αμπελώνα  που  ισορροπεί μεταξύ των απαλών μπαχαρικών και των καλοκαιρινών φρούτων που εμπλουτίζουν τα αρώματα  του. Σερβίρεται στους 10-12ο  C

Ξηρό: Ένα κρασί με φινετσάτο χαρακτήρα, όπου τα ανθώδη και φρουτώδη αρώματα του μοσχάτου εκφράζονται εκλεπτυσμένα.  Προέρχεται από τους καλύτερους ορεινούς αμπελώνες. Με χρώμα ανοιχτόχρωμο, πρασινοκίτρινο και λαμπερό. Στη μύτη συναντιούνται ευχάριστα τα ανθώδη αρώματα με εντυπωσιακές φρουτώδεις νότες λευκόσαρκων κυρίως φρούτων.  Έχει γεύση ντελικάτη και ελαφριά, δροσιστική οξύτητα και ικανοποιητική διάρκεια.  Σερβίρεται σε θερμοκρασία 8-10ο  C

Ξηρό: Με όμορφο, κιτρινοπράσινο χρώμα και έντονες πρασινωπές ανταύγειες, το κρασί αυτό είναι ιδιαίτερα λαμπερό και ελκυστικό.  Τα χαρακτηριστικά αρώματα του μοσχάτου επικρατούν στη μύτη, με φόντο  αρώματα εξωτικών φρούτων και λουλουδιών.  Είναι ένα κρασί με φρουτώδη χαρακτήρα και ζωντανή οξύτητα. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 8-10ο C

Ξηρό: Το κρασί αυτό έχει μια ιδιαίτερα ελκυστική όψη, με λαμπερό ανοιχτοκίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Προέρχεται από πεζούλες ημιορεινών αμπελώνων. Αρωματικά είναι πλούσιο και «γεμάτο». Παρουσιάζεται στο στόμα ως εξαιρετικά φρουτώδες και ισορροπεί υπέροχα μεταξύ ξηρού και γλυκού, σε ένα παιχνίδισμα απολαυστικό και στην επίγευση αφήνει μια ανεπαίσθητη γλύκα. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 10ο C

Ξηρό: Ένα κλασικά μεσογειακό κρασί με ανοιχτόχρωμο κίτρινο λαμπερό χρώμα και διακριτικά ανθώδη αρώματα. Έχει ισορροπημένη, μαλακή βελούδινη γεύση και ήπιο χαρακτήρα, αλλά και επίγευση με μεγάλη διάρκεια. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 10ο C

Η ΕΟΣΣ στο Μαλαγάρι της Σάμου

Μαλαγάρι, Σάμος 831 00
Γραμματεία: Τηλ. 22730-87510

Ακολουθήστε την ΕΟΣΣ στα Social

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

Οι ιστοσελίδες της ΕΟΣΣ:
SAMOSWINE
ΣΑΜΙΑ ΑΜΠΕΛΟΣ

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου στεγάζεται σε  ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Συνεταιρισμού ως  οιναποθήκη και αργότερα ως βαρελοποιείο.
Μετατράπηκε σε Μουσείο το 2005 και από τότε φιλοξενεί στοιχεία που προσδιορίζουν το σαμιώτικο κρασί: Από τους ορεινούς αμπελώνες και τις πεζούλες, τη χειρωνακτική εργασία, τον τρυγητό και το πατητήρι, την οινοποίηση και την παλαίωση ως τις μεγάλες ξύλινες οινοδεξαμενές του περασμένου αιώνα, τις συλλεκτικές φιάλες, τα σκεύη και εργαλεία βαρελοποιίας καθώς και μια σειρά βραβεύσεων και διακρίσεων, συγκαταλέγονται στα εκθέματα.

Η έκταση των αμπελώνων της Σάμου είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Το 98% και πλέον, των αμπελώνων αυτών, αφορούν την καλλιέργεια του Άσπρου Μοσχάτου Σάμου, ένα μικρόρωγο σταφύλι, το οποίο θεωρείται ο πιο ευγενής κλώνος της μεγάλης οικογένειας των μοσχάτων. Από αυτό παράγονται οι εξαιρετικής ποιότητας γλυκείς οίνοι με ονομασία προέλευσης «ΣΑΜΟΣ».
Οι αμπελώνες είναι ημιορεινοί και ορεινοί με έδαφος μέτριας γονιμότητας. Είναι στο σύνολο τους ξηρικοί και  εκτείνονται σε όλη τη Σάμο αλλά κυρίως στις πλαγιές του όρους Άμπελος, σε υψόμετρο μέχρι και τα 900 μέτρα. Η μέση ηλικία των αμπελώνων της Σάμου είναι 30 χρόνια.