Διαφορετικά γιορτάζονται τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου «χρωματίζουν» τις γιορτινές αυτές μέρες και αποτελούν μια όαση χαράς για μικρούς και μεγάλους.

Αν και τα έθιμα στη Σάμο αυτές τις μέρες δεν διαφέρουν από τα έθιμα στην υπόλοιπη Ελλάδα ωστόσο πολλά είναι αυτά που τα κρατούν ακόμη οι κάτοικοι, κυρίως στα χωριά.

Τα έθιμα των γιορτών: Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στη ΣάμοΟι μέρες των Χριστουγέννων είναι γεμάτες γλυκά, όπως άλλωστε γίνεται σε όλα τα ελληνικά σπίτια. Οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και οι κατάδες είναι τα γιορτινά γλυκά. Το γεύμα των Χριστουγέννων είναι η λεγόμενη «πηχτή» – χοιρινό κρέας βρασμένο με λεμόνι.

Οι γιαγιάδες λένε ότι τα γλυκά θα γλυκάνουν το νεογέννητο Χριστό. Η γαλοπούλα στην Σάμο μαγειρεύεται τα τελευταία χρόνια σαν ξενόφερτο έθιμο. Οι Σαμιώτες έχοντας χοιρίδια που εκτρέφανε τα έσφαζαν παραμονές της μεγάλης γιορτής και το κρέας το χρησιμοποιούσαν ως τις απόκριες, φυλαγμένο στα “κατώγια”.

Το πρωί των Χριστουγέννων μετά την εκκλησία συνηθίζεται να γίνονται οι “χοιρινές τηγανιές” συνοδευμένες με κρασάκι για να ανοίξει η όρεξη, καθώς και “πηχτή” η οποία έχει γίνει από την παραμονή.

Το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων τα παιδιά λένε τα κάλαντα για να πάρουν
χρήματα και γλυκίσματα
Τα έθιμα των γιορτών: Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στη ΣάμοΜοναδική είναι η λεγόμενη «γιορτή», που φτιάχνεται από τους πιστούς και μόνο κατά τον εορτασμό κάποιου Αγίου. Παρασκευάζεται από κατσίκι, το οποίο βράζεται για περίπου 12 ώρες μέσα σε καζάνι, με πολλά κρεμμύδια και σιτάρι αλεσμένο. Το φαγητό αυτό σερβίρεται ζεστό, αμέσως μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας. Χαρακτηριστικό επίσης, είναι και το κεσκέκι ή κισκέκ, που μαγειρεύεται σε σιγανή φωτιά όλο το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς για να είναι έτοιμο στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Φτιάχνεται με τα ίδια υλικά που φτιάχνεται η «γιορτή»,  το σιτάρι όμως δεν αλέθεται, αλλά χρησιμοποιείται ολόκληρο και αποφλοιωμένο.

Τα έθιμα των γιορτών: Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στη ΣάμοΤην παραμονή της πρωτοχρονιάς φτιάχνουν τις βασιλόπιτες και  από νωρίς το πρωί τα παιδιά λένε τα κάλαντα. Οι λαϊκές δοξασίες για την πρώτη μέρα του χρόνου κρύβουν την προσδοκία για καλή τύχη, για αφθονία αγαθών, για υγεία και δύναμη. Έτσι, την Πρωτοχρονιά, η οικογένεια μετά την επιστροφή της από την εκκλησία θα βρει κοντά στην πόρτα ένα ρόδι, ένα ποτήρι νερό και ένα σιδερένιο αντικείμενο (συνήθως ένα κλειδί). Το ρόδι είναι το σύμβολο της αφθονίας με τους πολλούς και κατακόκκινους καρπούς του. Ο γηραιότερος της οικογένειας σπάει το ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού και εύχεται να γεμίσει το σπίτι αγαθά όσα και οι σπόροι του ροδιού. Με το νερό ραντίζει την είσοδο του σπιτιού ώστε όπως τρέχει το νερό έτσι να ρέουν τα αγαθά στο σπίτι και τέλος πατάει πάνω στο σιδερένιο κλειδί για σιδερένια υγεία όλων των μελών της οικογένειας.

Τα έθιμα των γιορτών: Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στη ΣάμοΠριν το πρωτοχρονιάτικο γεύμα, τα παιδιά προσφέρουν ένα πιάτο με βασιλόπιτα και γλυκά στους παππούδες τους για να τους δείξουν την αγάπη και τη φροντίδα τους, την ονομαζόμενη «Προβέντα». Οι παππούδες με τη σειρά τους, τους δίνουν τη λεγόμενη «Μπουλιστρίνα» ή «μπουλστρίνα», δηλ. χαρτζιλίκι και γλυκά.