Η ποτοποιία “Φραντζέσκος” συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια ζωής! Το 1917 ο Παναγιώτης Φραντζέσκος ερχόμενος από τα παράλια της Μικράς Ασίας αποπειράθηκε να κάνει ένα από τα πιο αγαπημένα ποτά των Ελλήνων, το ούζο.Ποτοποιία Σάμου "Φραντζέσκος" - 100 χρόνια στην κορυφή της αγοράς

Φέρνοντας μαζί του μοναδική συνταγή, στρέφει το ενδιαφέρον του σε αυτή την τρυφερή μυρωδιά που παντρεύεται μοναδικά με γλυκάνισο και ιδρύει οικιακή ποτοποιία στον κάμπο Βουρλιωτών.

Η ποτοποιία Φραντζέσκος

Εκατό χρόνια μετά, στα ίδια παραδοσιακά καζάνια του 1917, οι απόγονοι του κυρ Παναγιώτη ακολουθούν την ίδια ακριβώς συνταγή. Συνδυάζοντας πείρα ετών, άριστη γνώση του αντικειμένου, φερεγγυότητα και συνέπεια, οδηγούν με επιτυχία τη μεγάλη πλέον “Ποτοποιία Φραντζέσκος” σε συνεχή ανοδική πορεία.

Τη σημερινή εποχή, η τέταρτη πλέον γενιά – εγκατεστημένη σε σύγχρονο ιδιόκτητο ποτοποιίο στη Φλόκα της Σάμου – με το ίδιο πάθος του παππού, την καλά κρυμμένη οικογενειακή συνταγή, την εμπειρία ετών αλλά και την τεχνολογία να συνυπάρχει αρμονικά με την παράδοση, παράγει το άριστης ποιότητας ΟΥΖΟ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ.

ΠΡΑΤΗΡΙΑ / ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
1ο : Λεωφ. Θεμιστοκλή Σοφούλη 111 Σάμος, τηλ. 22730.27470
2ο : Καπ. Σταμάτη 8, Πλατεία Πυθαγόρα Σάμος, τηλ. 22730.27251

Επισκεπτόμενοι τις δύο Κάβες ποτών Φραντζέσκος, θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι τα προϊόντα χαρακτηρίζονται από υψηλή αισθητική και άριστη ποιότητα, σε εξαιρετικά προσιτές τιμές, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών.

Οι Κάβες ποτών Φραντζέσκου προσφέρουν ανεξάντλητα μονοπάτια που θα σας ταξιδέψουν στη μαγεία του ούζου και του κρασιού μέσα από ελληνικές και διεθνείς εκλεκτές ετικέτες, γευστικές επιλογές για κάθε γούστο από τον λατρεμένο αφρώδη κόσμο της μπύρας, μία πλούσια γκάμα από μεθυστικές προτάσεις κάθε είδους αλκοολούχων ποτών και πολλές εναλλακτικές επιλογές δροσερών αναψυκτικών και αρωματικών χυμών.

Φωτογραφίες του εργοστασίου της Ποτοποιίας Φραντζέσκου

Πιστοποίηση προϊόντων.
Τα προϊόντα, πιστοποιούνται από το σύστημα διασφάλισης ποιότητας HACCPKAIISO που χορηγήθηκαν από την εταιρία TUV ΕΛΛΑΣ (TÜVNORD) Α.Ε.

Ποτοποιία Σάμου "Φραντζέσκος" - 100 χρόνια στην κορυφή της αγοράςΤο ούζο είναι ένα παραδοσιακό προϊόν που παράγεται από απόσταξη αγνών υλικών της γης. Συγκεκριμένα, ως βάση, χρησιμοποιείται απόσταγμα από σιτηρά, το οποίο τοποθετείται σε χάλκινα καζάνια και αρωματίζεται μέσω της διαδικασίας της απόσταξης, με βότανα και καρπούς, με κυρίαρχο το γλυκάνισο που του δίνει αυτή τη χαρακτηριστική γεύση.

Το να φτιαχτεί καλό ούζο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν πολλές παράμετροι και προϋποθέσεις, οι βασικότερες εκ των οποίων είναι:
Η συνταγή,τα συστατικά, η τέχνη και η μαεστρία του αποσταγματοποιού, η απόσταξη με παραδοσιακή μέθοδο.
Αν και υπάρχουν πολλές συνταγές με διαφορετικό άρωμα και γεύση, τα βασικά συστατικά για την παρασκευή ούζου είναι δύο: η αλκοόλη και οι αρωματικοί σπόροι.

Ποτοποιία Σάμου "Φραντζέσκος" - 100 χρόνια στην κορυφή της αγοράςΗ πρώτη ύλη: Καθαρή αλκοόλη (96% vol) γεωργικής προέλευσης (π.χ. από την απόσταξη σιτηρών, σταφίδας και κυρίως μελάσας).
Η απόσταξη: Η αλκοόλη αποστάζεται ξανά, μαζί με αρωματικούς σπόρους που προστίθενται στον άμβυκα (καζάνι απόσταξης). Στους σπόρους περιλαμβάνονται απαραιτήτως το γλυκάνισο.
Το τελικό απόσταγμα: Το τελικό απόσταγμα ονομάζεται 100% απόσταγμα ούζου και μπορεί να καταναλωθεί μόνο εάν αραιωθεί με νερό, έως ότου φτάσει τους 38-42% αλκοολικούς βαθμούς.
Με πάγο ή χωρίς; Με πάγο και λίγο κρύο νερό σε ψηλόλιγνο ποτήρι, αν και υπάρχουν ορισμένοι που το προτιμούν σκέτο (ανέρωτο). Το χαρακτηριστικό άσπρισμα του ούζου μετά την προσθήκη νερού οφείλεται στο γλυκάνισο που περιέχει.

Ούζο και στον καφέ; Παλαιότερα, οι… μερακλήδες, κυρίως στην επαρχία, συνήθιζαν να πίνουν εναλλάξ λίγες γουλιές ελληνικού καφέ και λίγες γουλιές από το ποτήρι του ούζου που είχαν πλάι στο φλιτζάνι του καφέ. Σήμερα, οι πιο μοντέρνες εκδοχές προτείνουν λίγες σταγόνες ούζου απευθείας στον καφέ, είτε είναι ελληνικός είτε εσπρέσο είτε φραπέ.

Πριν ή μετά το φαγητό; Το ούζο είναι απεριτίφ, δηλαδή πίνεται πριν από το φαγητό για να «ανοίξει» την όρεξη. Η ανηθόλη -το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου- θεωρείται ότι έχει «ορεξιογόνο» δράση.
Ποτοποιία Σάμου "Φραντζέσκος" - 100 χρόνια στην κορυφή της αγοράςΜε τι μεζέ; Το ούζο είναι γλυκόπιοτο, αλλά και δυνατό. Του ταιριάζουν οι αλμυρές, πικάντικες και υπόξινες γεύσεις, αν και η επιλογή του μεζέ εξαρτάται από τα γούστα κάθε πότη, καθώς και από τη «γεωγραφία» του εκάστοτε τόπου. Στα παραθαλάσσια μέρη, κυριαρχούν τα ψαράκια και τα θαλασσινά, όπως ξιδάτος ή τηγανητός γαύρος, τσίρος, σαρδέλες κλπ., ενώ στις ορεινές περιοχές οι μεζέδες είναι πιο «βαρείς», όπως τουρσί, λουκάνικα, πικάντικα τυριά κλπ. Πάντως, ο πιο κλασικός ουζομεζές είναι οι ελιές, με μια φέτα ψωμί, ένα κομμάτι τυρί, μια ντομάτα κομμένη στα τέσσερα και μια φέτα αγγούρι.

Το εργοστάσιο στην περιοχή Φλόκα

ΠΡΑΤΗΡΙΑ / ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
1ο : Λεωφ. Θεμιστοκλή Σοφούλη 111 Σάμος, τηλ. 22730.27470
2ο : Καπ. Σταμάτη 8, Πλατεία Πυθαγόρα Σάμος, τηλ. 22730.27251

[td_block_social_counter custom_title=”Ακολουθήστε μας στο facebook” header_color=”#dd4f4f” style=”style3 td-social-colored” facebook=”frantzeskos.ouzo/” facebook_access_token=”https://www.facebook.com/frantzeskos.ouzo/” open_in_new_window=”y”]