Επιβλητικό και άγριο, το Καστροβούνι υψώνεται στα 711 μέτρα πάνω από την θάλασσα στα ανατολικά των Κοντακαιίκων. Ανάμεσα στους σπασμένους βράχους κρύβει μία ταραγμένη και άγνωστη ιστορία που αποτελεί και την αφορμή για την δημιουργία αυτού του αφιερώματος.

Το κρημνώδες ανάγλυφό του καθιστά το Καστροβούνι απροσπέλαστο από την ανατολική πλευρά του, ενώ από τα δυτικά δύο διαδρομές οδηγούν στην κορυφή, ωστόσο είναι κουραστικές και επίπονες. Το ΝΔυτικό μονοπάτι, αν και καθαρίστηκε πρόσφατα από ομάδα εθελοντών, είναι αρκετά απότομο και δεν συνιστάται παρά μόνο σε όσους αντέχουν.  Η ΒΔυτική διαδρομή, γεμάτη αρωματικά φυτά, προσφέρει εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο και καταλήγει στο βόρειο άκρο του οροπεδίου σε δύο περίπου ώρες έντονης ανάβασης.

Φτάνοντας στο μικρό οροπέδιο που απλώνεται κάτω από την απόκρυμνη κορυφή βλέπουμε ένα σκελετωμένο δάσος, απομεινάρι της μεγάλης φωτιάς του 2000. Οσο προχωράμε γίνεται ολοένα και πιο φανερή η ύπαρξη εγκαταλελειμμένου οικισμού στην περιοχή. Από το Κάστρο των Σαραντιδών μπορεί να δει κανείς σήμερα μισογκρεμισμένα τείχη, ερείπια 2 εκκλησιών και διαφόρων άλλων κτισμάτων, όπως επίσης και πλήθος πήλινων θραυσμάτων από δοχεία και οικοδομικά υλικά. Στην περιοχή επίσης βρέθηκε μία εικόνα του Αγίου Νικολάου στα ερείπια του ομώνυμου ναού, καθώς και ένα ανάγλυφο που παριστάνει έναν άντρα και μία γυναίκα καθισμένους σε αντικριστά σκαμνιά.

Οι πληροφορίες για την ιστορία του Κάστρου είναι περιορισμένες. Ωστόσο, σύμφωνα με την αρχαιολογική μελέτη του κ. Κώστα Τσάκου και μέσα σε ένα γενικότερο ιστορικό πλαίσιο μπορούμε να υποθέσουμε ότι το Καστροβούνι χρησιμοποιείται ως κρυσφήγετο ήδη από τον 7ο αιώνα μ.Χ. Εκείνη την εποχή η κατάλυση της βυζαντινής θαλασσοκρατίας από τους Άραβες και η γενικότερη παρακμή της αυτοκρατορίας, προξενούσε φόβο και ανασφάλεια στους κατοίκους των νησιών. Απροστάτευτοι μπροστά στις ληστρικές επιδρομές των Αράβων και λοιπών πειρατών που λυμαίνονταν το Αιγαίο, αναζητούσαν καταφύγιο σε φυσικά οχυρά της βόρειας ακτής του νησιού, όπως αυτό του Καστροβουνίου και της κορυφής του Λαζάρου.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες στο www.isamos.gr