Πυθαγόρειο Σάμου: Σας παρουσιάζουμε ένα παλιά ψαροχώρι που αν και αναπτύχθηκε λίγο άστοργα και άκομψα, μετατράπηκε γρήγορα σε πρίγκιπα του τουρισμού και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες όλη την καλοκαιρινή περίοδο!

Το κοσμοπολίτικο θέρετρο που ξετρελαίνει τους επισκέπτες το καλοκαίριΤο σημερινό Πυθαγόρειο εκτός από την τουριστική του προσέγγιση, κρύβει τεράστιους θησαυρούς για τους λάτρεις της ιστορίας. Οι ανασκαφές στο Κάστρο του Πυθαγορείου αποδεικνύουν κατοίκηση της περιοχής από τη νεολιθική, τουλάχιστον, περίοδο.

Έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO και διαθέτει ένα πλήθος από αρχαιολογικά αξιοθέατα που δύσκολα θα βρείτε σε άλλη ελλαδική περιοχή, καθώς και ένα εξαιρετικό μουσείο.

Το κοσμοπολίτικο θέρετρο που ξετρελαίνει τους επισκέπτες το καλοκαίριΗ παλιά πόλη δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 5ου π.Χ. αιώνα από καταδιωκόμενους Ίωνες, οι οποίοι την ανέδειξαν σε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της αρχαίας Ελλάδα.

Η μεγάλη όμως άνθηση της πόλης έγινε κατά την  περίοδο του τυράννου Πολυκράτη (538-522 π.χ.κατά τη διάρκεια της οποίας η αρχαίας Σάμος ήταν μία από τις ισχυρότερες οικονομικές, πολιτιστικές και ναυτικές δυνάμεις κατέχοντας τα πολύ γρήγορα και ισχυρά πολεμικά πλοία «Σάμαινα».

Κατά την περίοδο αυτή κατασκευάστηκε ο εντυπωσιακός ναός της Θεάς Ήρας, το αρχαίο λιμάνι, η βιβλιοθήκη, τα παλάτια του Πολυκράτη, τα τείχη της πόλης, το θέατρο και φυσικά το Ευπαλίνειο Όρυγμα, ένα από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου. Όλα αυτά και πολλά άλλα κατέδειχναν το μέγεθος της οικονομικής δύναμης της πόλης.

Η κατασκευή του λιμανιού, είχε ως στόχο να καταστήσει την πόλη ένα κομβικό σημείο για τη διέλευση των πλοίων που πήγαιναν ή έρχονταν από την Έφεσο (κέντρο της Ιωνίας). Αυτό συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης και την έκανε γνωστή σε όλο τον αρχαίο κόσμο.

Το κοσμοπολίτικο θέρετρο που ξετρελαίνει τους επισκέπτες το καλοκαίριΤο Πυθαγόρειο είναι η γενέτειρα του μεγάλου μαθηματικού και φιλόσοφου Πυθαγόρα, του αστρονόμου Αρίσταρχου, του φιλόσοφου Επίκουρου, του μυθοποιού Αίσωπου, του μαθηματικού Κόνωνα, του αρχιτέκτονα Ροίκου (βοήθησε στο σχεδιασμό και την κατασκευή του ναού του Ήρας στη Σάμο), του γλύπτη Πυθαγόρα και άλλων μεγάλων της ανθρωπότητας που συνέβαλαν στην εξέλιξη της. Εδώ επίσης έζησε ο ιστορικός Ηρόδοτος όταν εξορίστηκε από την πατρίδα του.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο,

με 3000 εκθέματα (αγγεία, γλυπτά, είδη μικροτεχνίας κ.ά.), από την αρχαία πόλη της Σάμου, που καλύπτουν την περίοδο από την 5η-4η χιλιετία π.Χ. μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ.
Το κοσμοπολίτικο θέρετρο που ξετρελαίνει τους επισκέπτες το καλοκαίρι
Περισσότερα εδώ:

Το Ευπαλίνειο Όρυγμα

Είναι μνημείο αφιερωμένο στην γεωμετρία και καταφέρνει να τη δοξάζει ισάξια με το ένα από τα επτά θαύματα της αρχαίας εποχής, το ναό της Αρτέμιδος. Είναι έργο ενός ευφυέστατου γεωμέτρη σε μια εποχή που η γεωμετρία είχε κάνει το ουράνιο άλμα της.
Διαβάστε εδώ ένα καταπληκτικό άρθρο (και στα αγγλικά) και εδώ για την πηγή που τροφοδοτούσε το Ευπαλίνειο Όρυγμα.
Δείτε εδώ ένα βίντεο αναπαράστασης του έργου.
Το κοσμοπολίτικο θέρετρο που ξετρελαίνει τους επισκέπτες το καλοκαίρι

Το Ηραίον

Στο Ηραίον της Σάμου βρίσκονται και τα ερείπια του ομώνυμου ναού της αρχαιότητας, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στη θεά Ήρα.
Χαρακτηριστική εικόνα από το Ηραίο είναι η μια μοναδική κολώνα που παραμένει όρθια.
Σήμερα αποτελεί ένα από τα 18 μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα.
Το κοσμοπολίτικο θέρετρο που ξετρελαίνει τους επισκέπτες το καλοκαίριΠερισσότερα εδώ:

Τα απομεινάρια ρωμαϊκών λουτρών (θέρμες)

στην είσοδο του οικισμού.
Το κοσμοπολίτικο θέρετρο που ξετρελαίνει τους επισκέπτες το καλοκαίριΠερισσότερα εδώ:

Τα ερείπια της αρχαίας πόλης

όπου διακρίνονται ίχνη του Πολυκράτειου Τείχους της ακρόπολης.
Το κοσμοπολίτικο θέρετρο που ξετρελαίνει τους επισκέπτες το καλοκαίριΠερισσότερα εδώ:

Το Λαογραφικό Μουσείο

του Πνευματικού Ιδρύματος Νικολάου Δημητρίου, σε χώρο του ξενοδοχείου Doryssa Bay. Το Μουσείο είναι χωρισμένο σε θεματικές ενότητες, αναπαριστώντας τον καθημερινό τρόπο ζωής των κατοίκων του νησιού πριν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Περισσότερα εδώ:
Το κοσμοπολίτικο θέρετρο που ξετρελαίνει τους επισκέπτες το καλοκαίρι

Στην άκρη του λιμανιού δεσπόζει το άγαλμα του φιλόσοφου και μαθηματικού Πυθαγόρα που μας θυμίζει τα επιτεύγματά του και μας «απαιτεί» την υπόσχεση: «Άμμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες»
Το κοσμοπολίτικο θέρετρο που ξετρελαίνει τους επισκέπτες το καλοκαίρι

Ο πύργος του Λυκούργου Λογοθέτη (1824). Είναι τριώροφος, ορθογώνιος, με επάλξεις και φρουριακό χαρακτήρα. Στεγάζει Βυζαντινό Μουσείο με έκθεση που περιλαμβάνει ενότητες για τη ζωή στο νησί κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους, τον Λυκούργο Λογοθέτη και τις οχυρές θέσεις της Σάμου.
Το κοσμοπολίτικο θέρετρο που ξετρελαίνει τους επισκέπτες το καλοκαίρι

Η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, δίπλα στον πύργο του Λογοθέτη. Οικοδομήθηκε από το 1831 έως το 1833. Εορτάζει στις 6 Αυγούστου, την ημέρα που ο ελληνικός στόλος κατατρόπωσε τον τουρκικό στη ναυμαχία της Μυκάλης το 1824.Το κοσμοπολίτικο θέρετρο που ξετρελαίνει τους επισκέπτες το καλοκαίριΤη μέρα εκείνη γίνεται ένα από τα πιο ξακουστά πανηγύρια του νησιού, με δοξολογίες και αναπαράσταση της καύσης της τουρκικής ναυαρχίδας μέσα στο λιμάνι του Πυθαγορείου. Η επιγραφή μπροστά από την εκκλησία «Χριστός Σάμον έσωσε την 6η Αυγούστου 1824» υπενθυμίζει την ιστορική εκείνη στιγμή.
Το κοσμοπολίτικο θέρετρο που ξετρελαίνει τους επισκέπτες το καλοκαίρι

Το αρχαίο θέατρο κτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. κατά την περίοδο του Πολυκράτη, και υπέστη διάφορες τροποποιήσεις κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

Αποτελούταν από την ορχήστρα, ημικυκλική  πλατεία στο κέντρο του θεάτρου, όπου εκεί δρούσε ο χορός, το κοίλον ο αμφιθεατρικός χώρος γύρω από την ορχήστρα όπου κάθονταν οι θεατές και τη σκηνή, το ορθογώνιο, μακρόστενο κτήριο, στην περιφέρεια της ορχήστρας απέναντι από το κοίλον και χρησιμοποιούταν ως αποδυτήρια, όπως τα σημερινά παρασκήνια.
Σήμερα έχουν απομείνει μόνο μερικά μέρη από τις κερκίδες και τους τοίχους αντιστήριξης, λίγοι από τους διάδρομους που οδηγούσαν από την σκηνή στην ορχήστρα (4ος αι. Π.Χ.) και η βάση της σκηνής με την αψίδα που χτίστηκε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

Για την σημερινή λειτουργία του θεάτρου, έχει κατασκευαστεί μια νέα ξύλινη δομή πάνω από την ορχήστρα και τις κερκίδες τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 750 θεατές. Το θέατρο φιλοξενεί πολλές παραστάσεις και φεστιβάλ κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Το κοσμοπολίτικο θέρετρο που ξετρελαίνει τους επισκέπτες το καλοκαίρι

Η Μονή της Παναγίας Σπηλιανής πάνω από το αρχαίο θέατρο, στην είσοδο μεγάλης σπηλιάς. Η θέα του Πυθαγορείου και της ευρύτερης περιοχής είναι πραγματικά εκπληκτική.
Το κοσμοπολίτικο θέρετρο που ξετρελαίνει τους επισκέπτες το καλοκαίρι

Στο Πυθαγόρειο και στην ευρύτερη περιοχή μπορείτε να βρείτε από πολυτελή ξενοδοχεία μέχρι και αξιοπρεπή πεντακάθαρα δωμάτια για να απολαύσετε τις διακοπές σας!
Αν θέλετε πισίνες, σάουνες, θαλάσσιο σκι, τένις και άλλες πολυτέλειες, εδώ είστε στο κατάλληλο μέρος!
Η φωτό δεν είναι από το Πυθαγόρειο
Αν θέλετε απλώς να κάνετε έναν ξεκούραστο ύπνο και μετά …όλο βόλτα και διασκέδαση, θα βρείτε καταπληκτικά γραφικά δωμάτια και μικρά ξενοδοχεία που θα σας αντιμετωπίσουν σαν να είναι η οικογένειά σας και θα σας σκλαβώσουν με την ευγένεια και την καλοσύνη τους!

Στην αγορά του Πυθαγορείου θα βρείτε από απλά είδη δώρων και αναμνηστικά, έως και εκλεκτά είδη ένδυσης και υπόδησης φημισμένων και επώνυμων εταιριών που δε θα φανταζόσασταν! Το SamosNet επέλεξε τα καλύτερα και σας τα προτείνει:Το κοσμοπολίτικο θέρετρο που ξετρελαίνει τους επισκέπτες το καλοκαίρι

  • Chez Maritsa:  Στο υπέροχο παραδοσιακό σπίτι «Chez Maritsa” που ανακαινίστηκε και διακοσμήθηκε κατάλληλα, θα βρείτε το νέο καλοκαιρινό σπίτι του Camel Shop με ολόκληρη τη συλλογή από δροσερά και στιλάτα ρούχα για τον άνδρα!
    Η ανδρική έξοδος σε όλη τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να είναι προσεγμένη και αψεγάδιαστη, είτε ο άνδρας είναι στην παραλία, είτε πίνει το κοκτέιλ του. Και το «Chez Maritsa” αναλαμβάνει αυτό τον απλό αλλά βασικό ρόλο. 
  • Στο χώρο της μόδας, σημείο αναφοράς στη γυναικεία αισθητική, την πολυτέλεια και τη μοναδικότητα, είναι η Boutique Ροδάνθη.
  • Στο κατάστημα «Μαρίνος 87 Casual”  θα βρείτε  ρούχα για άντρες και γυναίκες άνετα, ποιοτικά και προσιτά, που ταιριάζουν απόλυτα στο στιλ αυτών που θέλουν να αισθάνονται αυθεντικοί, δημιουργικοί, τολμηροί και σίγουροι για τον εαυτό τους!
  • Το κατάστημα «Cut Skin” απευθύνεται σε κάθε μοντέρνα οικογένεια! Γιατί μπορεί να ντύνει άνδρες, γυναίκες και παιδιά με τρόπο άνετο, εντυπωσιακό και οικονομικό.
  • Αν θέλετε βιολογικά και οικολογικά προϊόντα υγείας και ομορφιάς το Orpheus θα σας καταπλήξει. Υγεία και ομορφιά μέσα από αρχαίες συνταγές.
  • Aramis: Είναι μια επιχείρηση ενοικιάσεων αυτοκινήτων, από τις παλαιότερες στο νησί. Προτεραιότητα της είστε ..εσείς! Το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό της είναι πάντα έτοιμο να σας εξυπηρετήσει.

Η παραλία του Πυθαγορείου απλώνεται σε μήκος σχεδόν πέντε χιλιομέτρων! Σε κάθε σημείο της, έχουν αναπτυχθεί στέκια, άλλα με δυνατή μουσική, άλλα με πολυτελείς ανέσεις και άλλα οικογενειακά, με all around μαγαζιά που σερβίρουν από καφέ μέχρι και …ψητό γουρουνόπουλο!
Σε άλλα σημεία της μπορείτε να …αναπτύξετε εσείς το δικό σας στέκι, με την ψάθα σας, την ομπρέλα σας και την αγάπη σας! Αφεθείτε στα δροσερά νερά, αφήστε τα χάδια του ήλιου πάνω σας και απολαύστε έναν από τους πιο ονειρεμένους τόπους που βρήκατε ποτέ!

Στο Wave Bar θα βρείτε δροσιά, μουσική και κοκτέϊλς, ενώ θα σας εντυπωσιάσει η Pappa Beach στο Ηραίον που αν δεν την επισκεφθείτε, θα έχετε χάσει μια από τις πιο όμορφες παραλίες του Αιγαίου!

Στην παραλία του λιμανιού που γεμίζει κόσμο με μπαρ, εστιατόρια και καφέ ο παλμός χτυπά δυνατά. Ιδανικά είναι εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα, την ώρα που ο ήλιος χάνεται  προλαβαίνοντας να λούσει φαντασμαγορικά τα νερά του Αιγαίου και τα κτίρια.Το κοσμοπολίτικο θέρετρο που ξετρελαίνει τους επισκέπτες το καλοκαίρι

Το Summer Time Bar  ομορφαίνει τον καλοκαιρινό σας χρόνο! Είναι ιδανικό για να απολαύσετε τον καφέ, το ποτό και τα θαυμάσια κοκτέιλ ή μία ποικιλία από ελαφριά σνακ και επιδόρπια.

Corner Bar: Για ονειρεμένες μέρες στο καλοκαίρι σαςΕδώ μπορείτε να απολαύσετε τον πρωινό, μεσημεριανό ή απογευματινό σας καφέ, ένα γρήγορο σνακ ή ακόμα κι ένα χαλαρό ποτό το βράδυ.

Gregory Bar – Θυμάσαι εκείνο το καλοκαίρι; Στο λιμάνι του Πυθαγορείου θα σας υποδεχτεί το πολυτελέστατο μπαρ και ο ιδιοκτήτης του Gregory, σαν να μη λείψατε ποτέ! Θα σας σερβίρουν σαν παλιούς γνώριμους, σαν να ζείτε κι εσείς τη μέρα της μαρμότας, και θα σας θυμίζουν πάντα «εκείνο το καλοκαίρι …”

To Theory Street cafe bar είναι η κουλτούρα του ΠυθαγορείουΜιλώντας για πολιτισμό, ανακαλύψαμε ότι οι επιλογές του «The Theory Street” έγιναν με γνώμονα την ποιότητα, τη Σαμιώτικη φιλοξενία και τη «θεωρία” ότι όλα είναι πιθανά να συμβούν απέναντι από το άγαλμα του μεγάλου Πυθαγόρα!

Εστιατόριο «Four Seasons”: Απέριττες καλοκαιρινές γεύσεις.To  Four Seasons είναι φημισμένο για την ιταλική πίτσα, τις υπέροχες μακαρονάδες, τα θαλασσινά, και τη γνήσια ελληνική και μεσογειακή κουζίνα του.

Εστιατόριο Ελιά στο Πυθαγόρειο.Θα απολαύσετε το φαγητό σας σε ένα ευχάριστο περιβάλλον στην παραλία του Πυθαγορείου της Σάμου, επιλέγοντας ανάμεσα από μια μεγάλη ποικιλία πιάτων που θα σας επιτρέψει να γνωρίσετε μυστικά μονοπάτια της γεύσης…