Σε αυτή την μαγική συλλογή του SamosNet θα δούμε μερικά χωρία από κάθε γωνία της Σάμου που μοιάζουν πραγματικά να είναι βγαλμένα από ένα παραμύθι αλλά είναι όντως υπαρκτά και φυσικά μπορείτε να τα επισκεφθείτε.

Όλο το νησί έχει πανέμορφα χωριά πραγματικά κοσμήματα, εμείς ξεχωρίσαμε πέντε και σας τα παρουσιάζουμε.

Μανωλάτες

Μια βόλτα στα όμορφα χωριά της ΣάμουΣτους Μανωλάτες αξίζει να δείτε τα διατηρημένα παλιά γραφικά σπίτια και τους πλακόστρωτους δρόμους, καθώς επίσης την ενοριακή εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Ζωοδόχο πηγή και γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου. Περπατήστε χέρι χέρι στα πλακόστρωτα δρομάκια, μυρίστε ευωδιές από τις άπειρες ανθισμένες γλάστρες στις αυλές, και πιείτε σούμα στα εστιατόρια της πλατείας με σπιτικούς Σαμιώτικους μεζέδες. Μην ξεχάσετε τις φωτογραφικές σας μηχανές γιατί η θέα είναι καταπληκτική και θα το μετανιώσετε..

Πλάτανος

Μια βόλτα στα όμορφα χωριά της ΣάμουΗ κεντρική Πλατεία του χωριού, με τα τρία μεγάλα πλατάνια που τη σκεπάζουν και τη βρύση με το πολυτραγουδισμένο πλατανιώτικο νερό στο βάθος της, συγκεντρώνει σε καθημερινή βάση,  τους Πλατανιώτες και τους επισκέπτες του χωριού. Στα αξιοθέατά του μαζί με τη Βρύση, άλλα σημαντικά κτίσματα του χωριού είναι οι δύο Εκκλησίες του, το Σχολείο με το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης και τα Πλυσταριά στο ρέμα.

Παγώνδας

Μια βόλτα στα όμορφα χωριά της ΣάμουΤο χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 180 μέτρα, το χωριό έχει πανοραμική θέα όλο το κάμπο της Χώρας και το πέλαγος.
Είναι από τα πιο παλιά χωριά της Σάμου, της ίδιας εποχής με τους Μύλους. Μεγάλοι σε ηλικία και όγκο ευκάλυπτοι που βρίσκονται  στη λιθόκτιστη πλατεία του χωριού το παραδοσιακό περίπτερο και τα μαγαζάκια που βρίσκονται εκεί για καφέ και φαγητό, σου δίνουν  τον παλμό του, την ολόδική του ατμόσφαιρα, κι εκείνη την αίσθηση που αποπνέει ότι εδώ είναι ένα χωριό που το ζεις, όχι που το βλέπεις.

Κουμαίϊκα

Μια βόλτα στα όμορφα χωριά της ΣάμουΤα Κουμαίϊκα έχουν την απόλυτη γοητεία του πιο αυθεντικού ζωντανού χωριού. Δεν είναι καρτποσταλικό αν και έχει το μερίδιό του σε εντυπωσιακά αρχοντικά και αιωνόβια πλατάνια και δεν  είναι πνιγμένο στους  επισκέπτες με τις φωτογραφικές μηχανές ανά χείρας. Δεν τα χρειάζεται, άλλωστε, όλα αυτά. Η πλατεία, οι δρόμοι  και τα καφενεία  μας καλημέρισαν εγκάρδια. Ήπιαμε τον ελληνικό μας καφέ, περπατήσαμε στα  στενάκια, βγάλαμε πολλές φωτογραφίες και δοκιμάσετε αυθεντική Σαμιώτικη  κουζίνα, και κορυφαία μαγειρευτά.

Καλλιθέα

Μια βόλτα στα όμορφα χωριά της Σάμου  Η Καλλιθέα είναι ονομαστή για το ηλιοβασίλεμα, ειδικά το καλοκαίρι. Βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νησιού, είναι το δυτικότερο χωριό, χωριουδάκι τσέπης,  κρεμασμένο σαν μπαλκόνι πάνω από τα γαλάζια κύματα με φανταστική θέα προς την Ικαρία και τη Χίο. Επισκεφθείτε την και θα σας μαγέψει αρχικά η διαδρομή, αλλά και το χωριό με τους καταπληκτικούς του ανθρώπους! Θαυμάστε την ομορφιά της απλότητας, αναπνεύστε ατέλειωτη αισιοδοξία και χαρείτε την υπέροχη Καλλι(θέα)! Μην ξεχάσετε να φάτε νόστιμους μεζέδες στα παραδοσιακά ταβερνάκια!