Η παραλία Τσόπελα, είναι μια καταπληκτική παραλία της νότιας Σάμου. Ξεχωριστή και παραμυθένια, σου δίνει την αίσθηση ότι σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη προσγειώθηκες.

Και αυτό, είναι μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά αληθινό! Οι δυο ακτές της, έχουν ένα ιδιότυπο τοπίο, η μία με μαύρο σχεδόν βότσαλο και νερό να το πιείς στο ποτήρι και η άλλη με σεληνιακά βράχια που σε κοιτάζουν ακοίμητα!

tsopela2-lak
Ο κακός δρόμος

Επισκευτήκαμε πρόσφατα τα Τσόπελα ( ή την Τσόπελα) με τζιπ που ενοικιάσαμε από το Βαθύ. Χωρίς αυτό, δεν θα ήταν εύκολο να φτάναμε, γιατί από τη διασταύρωση του δρόμου Παγώνδα – Σπαθαραίων και για έξι περίπου χιλιόμετρα κατάβαση, ο χωματόδρομος είναι από τους χειρότερους του νησιού.
Και είναι κρίμα, γιατί η παραλία είναι ένας παράδεισος. Οι ντόπιοι βέβαια, σαν πιο συνηθισμένοι, ανεβοκατεβαίνουν τρέχοντας, αυτό όμως δεν παύει να κάνει το δρόμο δύσκολο και την πρόσβαση κοπιαστική. Η παρουσία αρκετών ξένων τη μέρα της επίσκεψης μας, δείχνει ότι οι τουρίστες αποζητούν συχνά κάτι διαφορετικό και ξεχωριστό.

tsopela25
Η πισίνα!

Σε όλη τη διαδρομή αξίζει να απολαύσετε τη θέα της άγριας βλάστησης και φύσης η οποία όσο κατεβαίνετε αποκαλύπτει την παραλία που την πλησιάζετε σαν σε προσγείωση! Αλλά είπαμε, προσγείωση θα τη θεωρήσετε και μάλιστα σε ένα φανταστικό μέρος που από την πρώτη ματιά θα σας εντυπωσιάσει.

Η δεξιά παραλία προσφέρεται για ατέλειωτο μπάνιο και βουτιές, με πρόσθετες επιλογές να πάτε στην απέναντι βραχονησίδα, ή να κολυμπήσετε στην …πισίνα! (Δείτε τις φωτογραφίες). Όμορφο βότσαλο, δωρεάν ξαπλώστρες (ναι, και εδώ ξαπλώστρες!) και μικρά αρμυρίκια θα σας βοηθήσουν για ατέλειωτες ώρες θάλασσας και ήλιου.
Στα δεξιά της, η παραλία είναι περισσότερο απομονωμένη και κρυφές ατομικές προσβάσεις θα σας προστατέψουν τις ιδιωτικές σας επιθυμίες.
Στα Τσόπελα υπάρχει παραδοσιακή ταβέρνα όπου μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας ή να φάτε. Αν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε καλά ψάρια ψημένα στα κάρβουνα από το αφεντικό. Εμείς είχαμε το ψυγειάκι μας με τους καφέδες και τα νερά και φάγαμε ελαφριά πίνοντας κρύες μπύρες.

Η παραλία στα αριστερά είναι πιο άγρια. Τα νερά της είναι κατακάθαρα, αλλά η πρόσβαση είναι πιο δύσκολη γιατί πρέπει να διανύσεις βράχια. Η περιοχή σίγουρα θα πρέπει να έχει αρκετά ψάρια γιατί είδαμε ψαροντουφεκάδες να τη χτενίζουν. Εκτός κι άν έκαναν απλά snorkeling. Η θέα των βράχων που θυμίζουν ακοίμητο θεό στην άκρη της παραλίας, είναι εντυπωσιακή.

Δείτε φωτογραφίες που πήραμε με το φακό μας από την παραλία αλλά και από όλη τη διαδρομή ΕΔΩ: