Η Παραλία Μυκάλη βρίσκεται στη νοτιοανατολική Σάμο και πήρε το όνομά της από το απέναντι τουρκικό βουνό Μυκάλη. Είναι μια από τις μεγαλύτερες του νησιού και εκτείνεται ανατολικά της Ψιλής Άμμου σε μήκος τριών περίπου χιλιομέτρων. Εχει πεντακάθαρη ακτή και σχετικά κρύα νερά, λόγω των ρευμάτων που δημιουργούνται στο πέρασμα μεταξύ Σάμου και Τουρκίας.

Συγκεντρώνει πολύ κόσμο, κυρίως ξένους τουρίστες, που απολαμβάνουν τον ήλιο και το νερό σε όλη τη διάρκεια της μέρας. Η διαμονή κοντά στην περιοχή της παραλίας Μυκάλης, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή είναι εξασφαλισμένη και ο επισκέπτης μπορεί μετά το μπάνιο του να απολαύσει το φαγητό του στις παραθαλάσσιες ταβέρνες της, ή να περιοριστεί σε πρόχειρο φαγητό, ή αναψυκτικό από καντίνες που βρίσκονται δίπλα στην θάλασσα. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία αλλά και μεμονωμένα εστιατόρια που δημιουργούν με τις ομπρέλλες και τις ξαπλώστρες «πολυσύχναστα» σημεία. Υπάρχουν όμως και τελείως ερημικά μέρη που μπορούν οι επισκέπτες να νοιώσουν την ιδιωτική τους επαφή με το νερό.

 Παραλία Μυκάλη έχει φανατικούς υποστηρικτές, Ελληνες και ξένους, που τους βλέπεις στα ίδια στέκια πολλά συνεχόμενα καλοκαίρια! Οι ταβέρνες έχουν καλό και φτηνό φαγητό, αλλά σε μερικά σημεία υπάρχει ενοίκιο για τις ομπρέλλες και ξαπλώστρες. Μπορεί κανείς να ενοικιάσει επίσης σανίδες με πανί, κανώ, τζετ σκι και άλλα θαλάσσια πλεούμενα.

Η θάλασσα είναι ρηχή , χωρίς ποτέ κύμα, με άμμο στο εσωτερικό της και μικρό βότσαλο στη στεριά. Πολλοί αναζητούν κοχύλια που υπάρχουν άφθονα εκεί που σπάει το κύμα. Αν δεν την επισκεφθείτε, έχετε χάσει μια από τις πιο αξιόλογες παραλίες του νησιού!