Ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Σάμου σε συνεργασία με το Δήμο Σάμου και τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Τεύκρου Μιχαηλίδη «Σφαιρικά Κάτοπτρα, Επίπεδοι Φόνοι» (Εκδόσεις Πόλις)

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Οκτωβρίου και ώρα 18.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου.
Το βιβλίο θα προλογίσει η Κατερίνα Κατσαμπά, Γ.Γ. του Φιλοτεχνικού Ομίλου

Θα μιλήσουν οι: Θεοφίλη Γεροντίδου, Αντιπρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Σάμου και Μαργαρίτα Ικαρίου, δημοσιογράφος

Το βιβλίο του Τεύκρου Μιχαηλίδη "Σφαθρικά κάτοπτρα επίπεδοι φόνοι"

Άνοιξη του 1191. Σ’ ένα επιταγμένο αρχοντικό της Λεμεσού ο νεόνυμφος βασιλιάς Ριχάρδος, που τον είπαν και Λεοντόκαρδο, απολαμβάνει τους καρπούς από την πρόσφατη κατάκτηση της Κύπρου. Γύρω του όμως μαίνεται ένας άλλος, αθέατος πόλεμος. Μηχανορραφίες, δολοπλοκίες, συμμαχίες που συνάπτονται και διαλύονται στη στιγμή και, ως επιστέγασμα, μια δολοφονία. Θύμα η σατανική Λωρ, έμπιστη της βασιλομήτορος Ελεονώρας και συγχρόνως παλλακίδα του γιου της. Βασικός ύποπτος η δόνα Εστεφάνα, παλιά μαθήτρια του Αβερρόη και γιάτρισσα της νιόπαντρης βασίλισσας Βερεγγάριας.
Μέσα της δεκαετίας του 1950. Μια εγγλέζα βυζαντινολόγος, ένας γάλλος παλαιογράφος κι ένας νεαρός έλληνας μαθηματικός καλούνται επειγόντως στην Κύπρο, όπου μαίνεται ο αντιαποικιακός αγώνας, για να αξιολογήσουν ένα χειρόγραφο που χρονολογείται από την περίοδο της Τρίτης Σταυροφορίας. Μέσα στο κείμενο υπάρχουν αναφορές σ’ ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα που παρέμενε άλυτο από την εποχή του Πτολεμαίου, αλλά και σ’ έναν μυστηριώδη φόνο. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν οι τρεις εμπειρογνώμονες γίνονται μάρτυρες, οκτακόσια χρόνια αργότερα, ενός ακόμη φόνου…
Μέσα από την αφήγηση της γοητευτικής δόνας Εστεφάνα, το βιβλίο μάς ταξιδεύει στην Κύπρο των Σταυροφόρων, μας ξεναγεί στις μεσαιωνικές ιατρικές συνταγές και μελετά μαζί μας σπάνια αραβικά χειρόγραφα που περιέχουν λύσεις σε δύσκολα μαθηματικά προβλήματα. Κι ύστερα, μερικούς αιώνες αργότερα, με καινούργια συντροφιά, μας οδηγεί ξανά στον ίδιο χώρο για ν’ αντιμετωπίσουμε ένα νέο μυστήριο, του οποίου η λύση κρύβεται στο ίδιο παλιό χειρόγραφο. Φτάνει να μπορέσουμε να το διαβάσουμε σωστά… (Τ.Μ. Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Πιστός στην προσωπική όσο και πρωτότυπη μαθηματική εκδοχή του αστυνομικού μυθιστορήματος, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης επιστρέφει αυτή τη φορά στο νησί καταγωγής του, την Κύπρο. Συνδετικός ιστός ανάμεσα σε δυο φόνους που τους χωρίζουν αιώνες -από την εποχή της Γ’ Σταυροφορίας και του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου στη δεκαετία του 1950 και την υπό αγγλική κατοχή Κύπρο-είναι ένα μεσαιωνικό χειρόγραφο. Το Κιτάπ αλ Μαναζίρ (Εγχειρίδιο της Οπτικής) του άραβα μαθηματικού Ιμπν αλ Χάίτάμ, γνωστού ως Αλχαζέν (965-1040 μ.Χ.). Η λογοτεχνία συνομιλεί με τα μαθηματικά και, στη γωνία, ο Ουμπέρτο Έκο κλείνει με ικανοποίηση πονηρά το μάτι.» (Δημήτρης Κωστόπουλος, The Books’ Journal)