Προϊόντα με προστατευμένη ονομασία προέλευση,  παραδοσιακά, σαμιώτικα και πεντανόστιμα.  Προιόντα που αξίζει να αγοράσετε και να πάρετε μαζί σας επιστρέφοντας στο σπίτι ή να τα δοκιμάσετε κατά τη διαμονή σας στο νησί.

Ούζο: Μεγάλη ιστορία έχει το Σαμιώτικο Ούζο. Με παράδοση που ξεκινάει το 1917, η ποτοποιεία  Φραντζέσκος είναι από τις πιο ιστορικές όχι μόνο στη Σάμο αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επισκεφθείτε το εργοστάσιο και τις Κάβες τους και γνωρίστε από κοντά τα προϊόντα και την ιστορία τους. Μάθετε τα πάντα για το Ούζο Φραντζέσκος στο σάιτ τους εδώ.

Κρασί: Η Σάμος έχει μακρόχρονη οινοποιϊτική παράδοση και τα κρασιά της είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο. Αν βρεθείτε στο νησί αξίζει να επισκεφθείτε το πιστοποιημένο με ISO22000:2005 οινοποιείο “Vakakis Wines” όπου τα κρασιά έλκουν τα ονόματα τους από τη Σαμιακή ιστορία και κυρίως από το Σάμιο φιλόσοφο Πυθαγόρα. Δείτε περισσότερα εδώ

Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Οίνου που βρίσκεται στο Βαθύ και στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε και τα εξαιρετικά κρασιά της Ένωση Οινοπαραγωγών Σάμου.

Σούμα: Παραδοσιακό ποτό της Σάμου είναι και η σούμα «η τσικουδιά της Σάμου». Η σούμα συνεχίζεται να παρασκευάζεται σε όλα τα χωριά με τον πατροπαράδοτο τρόπο και η όλη διαδικασία παρασκευής αποτελεί για τους κατοίκους λαϊκή γιορτή. Είναι ένα έντονα μυρωδάτο και διαφανές ρακί, που βγαίνει από στέμφυλα κατά την πρώτη απόσταξη. Δείτε επίσης: Μπορείτε να το προμηθευτείτε από τις κάβες του νησιού.

Ελαιόλαδο: Οι ελαιώνες της Σάμου δίνουν εξαιρετικής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα. Είτε πρόκειται για το χρυσαφένιο ελαιόλαδο με την έντονη γεύση, που παράγεται από τις ντόπιες ώριμες ελιές,  είτε αυτό που παράγεται από το συνδυασμό της ντόπιας και άλλων ποικιλιών ελιάς, όπως του κορωνέικου,  το λάδι της Σάμου  ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή του, το άρωμά του και τη μοναδική γεύση του. Το Theorema [Θεώρημα], το Markou olive oil και το Agasto είναι τα πιο γνωστά του νησιού.

Τυριά: Η τυροκομική μονάδα της Σάμο βρίσκεται στους Μυτιληνιούς, λέγεται «Τυροκομική Σάμου» και φέρει την υπογραφή της οικογένειας Βουρλιώτη. Θα βρείτε τυρί γραβιέρα, τυρί λευκό άλμης, ανθότυρο, μυζήθρα, ρυζόγαλο, γιαούρτι και αρμόγαλο, ένα αποκλειστικά τοπικό προϊόν, που μοιάζει με το κατίκι. Επίσης θα βρείτε Τραχανά παραδοσιακό (ξινό).Τα προϊόντα θα τα βρείτε στα καταστήματα τροφίμων της Σάμου και στο πρατήριο της τυροκομικής στο Βαθύ στη πλατεία Πυθαγόρα.

Ντοματίνια: Επισκεφθείτε μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες αγροτικής παραγωγής σε ολόκληρη την Ελλάδα, τις εγκαταστάσεις της εταιρίας Ελληνικά Θερμοκήπια ΑΕ όπου καλλιεργούνται με πρότυπο σύστημα υδροπονίας τα διάσημα και πεντανόστιμα Ντοματίνια της Σάμου, γνωστά στην αγορά με την ονομασία Tomaccini.

 

Μέλι: Ένα άλλο θαυμάσιο προϊόν της Σάμου είναι το μέλι της που οργανωμένα παράγεται από 200 περίπου παραγωγούς με χιλιάδες κυψέλες και παραγωγή, που κυμαίνεται γύρω στους 100 τόνους ετησίως. Εκτός από το αγνό και νοστιμότατο μυρωδάτο μέλι, οι μελισσοκόμοι παράγουν και γύρη, πρώτη ύλη για τη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων, όπως και βασιλικό πολτό περιζήτητο για τις θαυματουργές και ευεργετικές του ιδιότητες. Μπορείτε να βρείτε στο Μπακάλικο της πλατείας και σε καταστήματα τροφίμων της Σάμου.

 Γιορτή:  Είναι το φαγητό που συνοδεύει τα πανηγύρια. Στάρι σπασμένο στον μύλο σιγομαγειρεύεται με κρέας, κρεμμύδια και ελαιόλαδο σε μεγάλο καζάνι. Το Κεσκέκι είναι ένα έθιμο του οποίου οι ρίζες χάνονται στα βάθη των αιώνων.  Μαγειρεύεται σε μεγάλες ποσότητες, αποκλειστικά σε καζάνια, τα «κλεντένια», και ανακατεύεται με ξύλινο κουπί βάρκας. Σερβίρεται κατά παράδοση στους πιστούς το επόμενο πρωί μετά τη θεία λειτουργία (εξού και το όνομα «γιορτή»). Σε περιόδους νηστείας το φαγητό φτιάχνεται χωρίς κρέας και τη θέση του παίρνουν τα ρεβίθια, τα κρεμμύδια και το σπασμένο σιτάρι.

Τηγανίτες:Τα προϊόντα που παράγει το νησί συμμετέχουν σε αυτήν τη συνταγή, της οποίας οι ρίζες κρατούν από τον περασμένο αιώνα. «Το σχήμα τους παραπέμπει στη μυλόπετρα που αλέθει το στάρι. Είναι το εύκολο τηγανιτό γλυκό που προσφέρετε στις χαρές, στα πανηγύρια και σερβίρονται και σε παραλλαγές, με μέλι, δερματοτύρι, που είναι το τουλουμίσιο τυρί, αλλά και με πετιμέζι, για τους αρραβώνες και τους γάμους». Θα τις δοκιμάσετε στο Πανόραμα» Bar – Restaurant στο χωριό Κουμαραδαίοι και  σε μερικά εστιατόρια της Σάμου.

Μπουρέκια: Τα μπουρέκια, τα οποία διαφέρουν κατά πολύ από όλα τα υπόλοιπα μπουρέκια της Ελλάδας. Παρασκευάζονται από κίτρινη κολοκύθα και ντόπιο τυρί, με κανέλα και άλλα μυρωδικά μέσα σε φύλλο που ανοίγουν οι νοικοκυρές και στη συνέχεια τηγανίζονται ή ψήνονται στο φούρνο. Είναι ένας καταπληκτικός συνδυασμός μεταξύ γλυκού και αλμυρού, αφού άλλοι τα πασπαλίζουν με τυρί και άλλοι με μέλι.

Κούπα του Πυθαγόρα: Από τα γνωστότερα αγγεία της Σαμιακής αγγειοπλαστικής αποτελεί η «Κούπα του Πυθαγόρα». Σύμφωνα με την παράδοση, ο Πυθαγόρας έφτιαξε μια κούπα, εφαρμόζοντας τους νόμους της Φυσικής, για να πίνουν οι μαθητές του με μέτρο κρασί. Εσωτερικά, είχε μία γραμμή που όριζε ως πού έπρεπε να γεμίσει κανείς. Μια στάλα παραπάνω και η κούπα άδειαζε όλο το κρασί της από μία κρυφή οπή στη βάση. Έτσι, τιμωρούνταν ο άπληστος. Με μια απλή εφαρμογή της υδραυλικής, ο Πυθαγόρας μας διδάσκει απ’ τα βάθη του χρόνου, να δεχόμαστε το άριστο μέτρο και να απολαμβάνουμε το κρασί, που ήδη έχουμε στην κούπα μας αντλώντας τη μέγιστη ωφέλεια!

Ορχιδέες: Στην Ελλάδα η ορχιδέα παράγεται κατ’ αποκλειστικότητα  στο νησί της Σάμου. Υπάρχουν δυο μονάδες συστηματικής καλλιέργειας ορχιδέας και βρίσκονται και οι δυο στη Σάμο. Η αποκλειστικότητα αυτή οφείλεται τόσο στις ιδανικές κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες του νησιού  αλλά και στο γεγονός πως βρέθηκαν  οι κατάλληλοι άνθρωποι που οραματίστηκαν την καλλιέργεια του υπέροχου αυτού λουλουδιού και τα κατάφεραν.

Βότανα & Αιθέρια Έλαια: Στο νησί επίσης, καλλιεργούνται βότανα και παράγονται αιθέρια έλαια ανώτερης ποιότητας, που χρησιμοποιούνται για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, αλλά και στη μαγειρική. Βιοτεχνία αρωματικών φυτών και αιθέριων ελαίων δραστηριοποιείται  στον τομέα αυτό, στο χωριό Κουμαραδαίοι, παράγοντας πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα. Βιολογικά και οικολογικά προϊόντα υγείας και ομορφιάς θα βρείτε στο κατάστημα Orpheus στο Πυθαγόρειο.